Marchew jest o połowę tańsza niż w ubiegłym roku i sprzedawana jest w cenie 0,4-0,8 zł/kg. Połowę ubiegłorocznej ceny trzeba zapłacić za kapustę białą tj. 0,3 - 0,5 zł/kg.
W okresie od 26 lipca do 2 sierpnia 2016 roku ceny pięciu warzyw w Polsce wzrosły. Potaniały cebula, marchew, buraki czerwone, pomidory szklarniowe i ziemniaki. Natomiast cena rzodkiewki pozostała bez zmian.
Wszystkie warzywa produkcji polskiej są w sprzedaży, nawet jest już zielona papryka. Teraz w ofercie Rynku w Broniszach jest ona w cenie od 3 do 4 zł za kilogram (opakowania 5 kg).
Cena kapusty białej, marchwi, pietruszki, buraków czerwonych, pieczarek wzrosła. Natomiast cena ogórków szklarniowych, pomidorów szklarniowych oraz ziemniaków spadła. Jedynie cena cebuli pozostała bez zmian.
W okresie od 10 do 17 maja 2016 roku zmiany cen warzyw w Polsce przebiegały w różnych kierunkach. Podrożały m.in. cebula i ziemniaki, z kolei potaniały ogórki i marchew.
W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.).
eny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw.
Z dnia na dzień przybywa krajowych nowalijek. Sprzyjająca aura wpływa na wyższą podaż i niższe ceny. Około 20 proc. taniej, w porównaniu do cen sprzed roku, sprzedawane są pomidory i ogórki.
W okresie od 15 do 22 marca 2016 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce zmalały lub pozostały bez zmian. Jedynie cena marchwi w ujęciu tygodniowym wzrosła.
Poziom cen na rynkach hurtowych w pierwszym tygodniu marca wyniósł 0,73 zł/kg, podczas gdy miesiąc wcześniej było to 0,76 zł/kg, przy sporym zróżnicowaniu na poszczególnych rynkach.
W styczniu 2016 r., w porównaniu z grudniem ub.r., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny kapusty białej (o 8 proc.), marchwi (o 7 proc.).
Na rynku rolnym w styczniu 2016 r., w porównaniu z grudniem ub.r., o ponad 24 proc. podrożały ziemniaki. W porównaniu ze styczniem ub.r. na targowiskach są one o 45 proc. droższe - podał w piątek GUS.
W okresie od 2 do 9 lutego 2016 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce pozostały niezmienne. Jedynie cena marchwi i buraków wzrosła, a cena cebuli zmalała.
W okresie od 19 do 26 stycznia 2016 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce pozostały niezmienne lub wzrosły. Jedynie cena pietruszki zmalała.
Najbardziej zdrożała kapusta. Aktualnie cena kilograma na Rynku Hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2015 r.
W okresie od 1 do 8 grudnia 2015 roku w większości przypadków ceny warzyw w Polsce wzrosły. Jedynie cena ziemniaków pozostała niezmienna, a cena kapusty, buraków i pieczarek zmalała
Ceny cebuli w 50 tygodniu roku - od 7. do 13. grudnia nieznacznie spadły zarówno w naszym kraju jak i w Holandii. Niestety wiele czynników wskazuje na dalszy, miejmy nadzieje krótkotrwały, spadek cen tego warzywa.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.