W październiku 2016 roku zarejestrowano 155 nowych przyczep rolniczych, jest to wynik słabszy od tego osiągniętego w analogicznym okresie 2015 roku o 9 procent.
W październiku 2016 r., w porównaniu z wrześniem br., w skupie na rynku produktów świeżych wyższe były ceny pomidorów spod osłon (o 43 proc.), kalafiorów gruntowych (o 4 proc.), pieczarek (o 3 proc.).
Pocięte i wstępnie umyte liście sałat - sprzedawane w torebkach foliowych i oznaczone jako "gotowe do spożycia" - wspomagają wzrost i rozwój bakterii salmonell.
W kolejnej odsłonie aktualnych cenników nasion warzyw na sezon 2016/2017 zamieszczamy ofertę firmy Bejo Żaden Poland. W bieżącym cenniku do licznej grupy gatunków warzyw polowych holenderskiego hodowcy dołączyły m.in. sałaty.
Dynia jest modnym warzywem u naszego zachodniego sąsiada. Prezentujemy zdjęcia z prezentacji dyni w jednym z niemieckich gospodarstw popularyzujących dynie.
Średnia cena cebuli (liczona jako średnia arytmetyczna notowań tygodniowych) w październiku br. wyniosła 0,41 PLN/kg i była o 30 proc. niższa w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz o ponad połowę niższa niż przed rokiem.
w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku import ogórków wyniósł ponad 2,0 tys. ton, a kapusty 2,6 tys. ton ? w tym samym okresie w roku 2014 import tych produktów z Kazachstanu wyniósł jedynie 192 tony dla ogórków i 504 tony dla kapusty.
W bieżącym roku francuskie zbiory marchwi oszacowano na 344,5 tys. ton - to jest o 1% więcej wobec roku poprzedniego i o 2% więcej wobec danych, dotyczących średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
W sumie zebrane zostanie około 253,0 tys. ton tych warzyw to o 23% mniej wobec roku poprzedniego i o 24% mniej w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
W 2015 r. według GUS-u marchew produkowana była w Polsce na 22,1 tys. ha, natomiast w dobiegającym końca okresie wegetacyjnym warzywo to uprawiano na większej powierzchni; szacunki mówią o powierzchni 22,5 tys. ha.
Tegoroczny sezon zbioru pomidorów w województwie łódzkim powoli dobiega końca. Ceny, jakie plantatorom płacą odbiorcy, nie pokrywają nawet kosztów produkcji pomidorów.
Obecnie Hiszpania jest drugim co do wielkości unijnym producentem mrożonek warzywnych, a w przeciągu pięciu kolejnych lat prognozuje się zajęcie pozycji lidera w tym segmencie rynku.
Najwięcej z Maroka zaimportowano pomidorów 247,2 tys. ton o wartości prawie 250,0 mln euro (o 8% więcej wobec roku poprzedniego w ujęciu ilościowym i o 7% więcej w wartościowym).
W Polsce ceny ziemniaków są dużo niższe niż w Europie Zachodniej, ale eksport powinien je znacząco zwiększyć - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Wraz z ochłodzeniem, rosną hurtowe ceny warzyw spod osłon, ale i tak są one tańsze niż przed rokiem. Mniej niż w ubiegłym roku kosztują także pozostałe krajowe warzywa.
Najważniejszym produktem importowym przed rokiem były holenderskie pomidory z wynikiem 145,3 tys. ton oraz cebula 107,3 tys. ton, a także ponad 99,0 tys. ton słodkiej papryki.
W przypadku eksportu przetworów owocowo-warzywnych przetworzonych owoców wyeksportowaliśmy w pierwszym półroczu 2016 roku w sumie 461,6 tys. ton, a przetworzonych warzyw 470,4 tys. ton.
Wolumen eksportu warzyw wzrósł w ujęciu ilościowym o 24,6% do wielkości 158,2 tys. ton o wartości 113,5 mln euro (+11,7%). Najwięcej wysłano ogórków i pomidorów.
Ostatnie kilka lat to niekwestionowany czas, w którym rośnie zainteresowanie dyniami w naszym kraju. Październik i listopad to miesiące, kiedy na rynku poza dyniami przydatnymi do konsumpcji wiele jest tych, które można wykorzystać jako ozdoby.
Tym właśnie zajęła się firma SVZ, która znalazła niszę, zainwestowała w marchew fioletową, z której wytrąca barwnik i go sprzedaje. Jako naturalny, zdrowy produkt ma wzięcie.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.