Wielka Brytania to dla Polski drugi co do ważności partner w eksporcie. Jak wynika z informacji podawanych przez KUKE, w 2016 roku wartość sprzedanych tam towarów przekroczyła 12 mld euro, co stanowiło 6,6 proc. całego eksportu.
Ziemniak jest, wbrew pozorom, rośliną bardzo delikatną i wrażliwą na niewłaściwą pielęgnację. Każdy błąd w uprawie skutkować będzie zmniejszeniem wielkości i jakości uzyskanego plonu.
Największy wzrost wśród wysyłanych w styczniu bieżącego roku warzyw odnotowały pomidory +74,6% do wolumenu 247,0 ton, ponadto spore ilości wyeksportowano także ogórków papryki, kapusty oraz dyni i bakłażanów.
Od tego roku zmieniają się zasady wysyłki ziemniaków do innych krajów UE m.in. będzie możliwa sprzedaż bulw ziemniaków bez konieczności ich badania, jeżeli będą one pochodziły w gospodarstwa, gdzie nie ma choroby ziemniaków.
bieżącym sezonie, jak informuje Jakub Sobecki agronom firmy On-Zin, spółka rozpoczęła współpracę z producentem gospodarującym na Pomorzu. Rejony te dotąd nie były wykorzystywane do produkcji tego warzyw dla przetwórstwa na dużą skalę.
Polska wyeksportowała w sumie o 4% więcej pieczarek niż w roku 2015. W roku 2016 wysłaliśmy za granicę ich około 220,7 tys. ton wobec 211,7 tys. ton rok wcześniej.
Polscy konsumenci coraz chętniej sięgają po szparagi zielone - wynika z danych Polskiego Związku Producentów Szparaga. W tym roku szparagowy sezon zaczął się wcześniej niż zwykle - już na początku kwietnia.
Największe ilości pomidorów zaimportowaliśmy z Hiszpanii 52,3 tys. ton oraz z Holandii 38,8 tys. ton. Ponadto po ok. 14,0 tys. ton to zakupy na rynku niemieckim i francuskim
Rosja może stracić do 1,5 mld dolarów z powodu zakazu dostaw swych produktów rolnych do Turcji, czyli pięć razy więcej, niż mogą wynieść straty Turcji z powodu rosyjskiego embarga na tureckie pomidory.
Według danych Eurostat, w roku 2016 zaimportowaliśmy dokładne 1.961.092 ton owoców i warzyw, z czego 1.675.806 ton stanowiły zakupy z państw unijnych, a 285.286 ton z państw trzecich.
Producenci zainteresowani wsparciem mogą składać powiadomienia dotyczące operacji wycofania owoców i warzyw z przeznaczeniem na bezpłatna dystrybucję i inne przeznaczenie od dnia 4 kwietnia 2017 r.
W ubiegłym roku polskie ogrodnictwo wyeksportowało łącznie 2.048.621 ton świeżych owoców i warzyw, o 10% więcej niż rok wcześniej (1.868.215 ton w roku 2015).
W dniu 21 marca 2017 roku, ceny większości warzyw w Polsce pozostały niezmienne. Jedynie cena ziemniaków zmalała, a ceny marchwi i buraków czerwonych wzrosły.
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych, według eksperymentalnego szybkiego szacunku, w marcu 2017 r. w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,1 proc., a w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 2,0 proc.
Rekordowy wolumen importu świeżych warzyw zanotowały kraje unijne w minionym roku. W ujęciu wartościowym liderem w imporcie pozostaje Hiszpania, za to w ujęciu ilościowym Holandia.
Największym eksporterem z tego ugrupowania państw na rynek unijny są oczywiście Chiny z ubiegłoroczną wielkością 45,5 tys. ton (to w sumie 83% łącznie zaimportowanego czosnku).
Wstępne prognozy zakładają około 16% spadek produkcji wobec roku poprzedniego i aż 24% w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.