owtarzające się od kilku sezonów trudne warunki pogodowe nie sprzyjają producentom kalafiorów i brokułów. By wyjść na swoje muszą oni liczyć każdą wydaną złotówkę i szukać najkorzystniejszych ofert sprzedaży.
Według przewidywań brytyjskiej sieci handlowej Waitrose nowy trend na rynku żywności nazwany "eat the rainbow" spowoduje, że konsumenci zainteresują się ciekawymi kolorami owoców i warzyw.
Pan Tobiasz od lat prowadzi gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji kalafiorów i brokułów. Wśród jesiennych odmian kalafiora w gospodarstwie królują David F1 (Syngenta) oraz Giewont F1 (Seminis), sprawdzone w niejednym sezonie wegetacyjnym.
Wrzesień to miesiąc, w którym chłodnie i mroźnie towarują się różyczką kalafiora. W wielu gospodarstwach rozpoczęto już wycinanie róż i przygotowywanie surowca dla zakładów. Jakie są aktualne ceny i wymagania stawiane przez firmy? Na Kujawach już wiedzą bo rozpoczęto różyczkowanie.
W tym roku rolnicy proszą, żeby chociaż kilka dni nie padało. Ten długotrwały nadmiar wilgoci dał się we znaki producentom letnich kalafiorów - choroby panoszą się wszędzie!
W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 ? 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych.
Wstępne prognozy zakładają około 16% spadek produkcji wobec roku poprzedniego i aż 24% w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
W sumie zebrane zostanie około 253,0 tys. ton tych warzyw to o 23% mniej wobec roku poprzedniego i o 24% mniej w stosunku do średniej wielkości zbiorów z ostatnich pięciu lat.
Firma Monsanto-Seminis, Florimex Sp.J., Ogrodnik S.C. oraz współorganizatorzy zapraszają 7 marca na spotkanie "Odmiany Seminis - kluczem do Twojego sukcesu w sezonie 2016".
GUS szacuje, że w 2015 r. zbiory warzyw gruntowych ogółem w Polsce wyniosły niespełna 3,7 mln t i były o 20 proc. niższe niż w 2014 r. Trzeba dodać, że w większym stopniu niż przeciętnie w ub.r. obniżyły się zbiory np. kalafiorów.
Według szacunków francuskich organizacji producenckich w przyszłym sezonie należy oczekiwać zmniejszenia zbiorów kalafiorów w tym kraju.Nie będzie to jednak wielki spadek.
W tym roku przedsiębiorstwo nasienne Hazera podczas Międzynarodowych Dni Otwartych pokazało szeroka gamę odmian warzyw polowych, na przykład: kapusty głowiastej białej, cebuli, marchwi, brokułu, kalafiora, sałaty oraz pora.
W porównaniu do roku poprzedniego powierzchnia upraw kalafiorów pozostała na tym samym poziomie, ale wobec średniej wielkości z okresu lat 2009-2014 zmniejszyła się o 10%.
Wstępnie wielkość produkcji oszacowano na 275,3 tys. ton - to jest o 18% mniej wobec danych za rok poprzedni i o 22% mniej wobec średniej wielkości produkcji z ostatnich pięciu lat.
Nieodpowiedni odczyn gleby to słaba dostępność składników pokarmowych, a przez to niższy plon warzyw. Warto o tym pamiętać zwłaszcza teraz, w okresie kiedy można zastosować odpowiednie wapno do uregulowania poziomu odczynu gleby, na której planowana jest upraw np. kapusty, kalafiorów, cebuli czy marchwi.
Producent kapusty z Wielkopolski w rozmowie ze mną zadaje pytanie - Czy to racjonalne, że ja otrzymuję za główkę kapusty wczesnej 1,20 zł, natomiast w pierwszym sklepie, do którego wszedłem ostatnio w Poznaniu to warzywo jest po 2,50 zł?
Ile może ważyć róża brokułu czy kalafiora? Okazuje się, że dużo. Potwierdzają to wyniki konkursu na najcięższą różę, zorganizowanego w 2013 roku przez firmę Syngenta.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.