Zgodnie z prognozami IERiGŻ-PIB w 2013 roku (Rynek owoców i warzyw - stan i perspektywy, czerwiec 2013 r.), krajowe zbiory warzyw gruntowych zmniejszą się w stosunku do 2012 roku.
Na trzy-cztery tygodnie rolnicy i eksperci zgodnie oceniają opóźnienie wysadzania do gruntu warzyw. Okazuje się, że hodowane w szklarniach rozsady takich gatunków jak kapusta biała, kalafior, por, seler zwyczajnie przerosły i nie nadają się już do wysadzania do gruntu.
W całej Francji kalafiorów powinno zostać zebrane około 384,2 tys. ton, a największym regionem produkcyjnym jest południe kraju, gdzie w roku 2013 spodziewana produkcja to nieco ponad 340 tys. ton tych warzyw.
Ogórki do kwaszenia można w ofercie hurtowej dostać w cenie od 60 groszy za kilogram. Staniała również papryka kolorowa, maksymalna cena w ofercie hurtowej nie przekracza 5 zł za kilogram.
Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi.
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez FAO za rok 2010, w całej Europie łączna powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów wzrosła o 6% wobec roku 2009 i wyniosła niecałe 140,0 tys. ha.
Ubiegłoroczne zbiory kalafiorów w Hiszpanii będą o ponad 5% mniejsze niż w roku 2010 i oszacowano je na około 156,5 tys. ton. Mniejsza była również ubiegłoroczna powierzchnia upraw tych warzyw.
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.
Szacuje się, że w 2011 roku w Hiszpanii wyprodukowano 156 500 ton kalafiorów. Jest to spadek produkcji - o 5,4% w stosunku z wielkością produkcji w 2010 roku.
W okresie od roku 2000 do roku 2009 konsumpcja kalafiorów we Francji wzrosła z 4,1 kg/osobę do 4,7 kg. Jedynym wyjątkiem był rok 2006, kiedy wielkość ta spadła do jedynie 3,4 kg/osobę.
W roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.