Aktualna sytuacja pogodowa - umiarkowana temperatura i znaczna wilgotność powietrza w niektórych rejonach kraju oraz susza i wysoka temperatura w innych częściach Polski sprawia,
Wielopędowy kalafior iStem® firmy Syngenta Vegetable Seeds zajmuje trzecie miejsce w konkursie Fruit Logistica Innovation Award Bezpośrednie spotkania z klientami ożywiają emocje związane z najnowszymi innowacjami prezentowanymi na stoisku Syngenta
Uczestnictwo w webinarium jest bezpłatne, dostępne zarówno na komputerze, smartfonie, jak i tablecie. Nie ma potrzeby rejestracji. Prosimy bądźcie z nami 3. lutego o godz. 18.30
Kalafior i brokuł, to bardzo ważne gatunki warzyw w naszym kraju. Ich produkcja zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i dla przetwórstwa jest prowadzona w wielu rejonach Polski.
Kończy się sezon produkcji warzyw 2020. Z jednej strony z korzystnymi warunkami atmosferycznymi, które przełożyły się na wysokie dobrej jakości plony wielu gatunków warzyw, ale z drugiej
39 tydzień obfitował w wiele ciekawych wydarzeń. Jednym z nich były dni otwarte na poletkach demonstracyjnych firmy Vitalis w Voorst w Holandii oraz Enza Zaden w Twisk, również w Niderlandach.
Na to czekali producenci warzyw – rozszerzenie rejestracji preparatu Affirm o szeroką paletę szkodników atakujących uprawy kapusty, brokułu, kalafiora i wiele innych gatunków!
Mokra zgnilizna bakteryjna, to choroba doskwierająca głównie późniejszym uprawom warzyw. Jej sprawcą są bakterie z rodzaju Erwinia spp. i Pseudomonas spp., które zalegają w glebie razem z resztkami porażonych roślin. W tym roku patogen zaatakował wyjątkowo szybko, czyniąc ogromne straty w uprawach wczesnych kalafiorów.
W niedzielne popołudnie, odbyły się Dni kalafiora w Brukach Unisławskich w gospodarstwie Michała Straszewskiego, zorganizowane przez firmy Enza Zaden, Intermag, Azelis oraz Grupa Producentów Rozsad Krasoń.
owtarzające się od kilku sezonów trudne warunki pogodowe nie sprzyjają producentom kalafiorów i brokułów. By wyjść na swoje muszą oni liczyć każdą wydaną złotówkę i szukać najkorzystniejszych ofert sprzedaży.
Według przewidywań brytyjskiej sieci handlowej Waitrose nowy trend na rynku żywności nazwany "eat the rainbow" spowoduje, że konsumenci zainteresują się ciekawymi kolorami owoców i warzyw.
Pan Tobiasz od lat prowadzi gospodarstwo rolne specjalizujące się w produkcji kalafiorów i brokułów. Wśród jesiennych odmian kalafiora w gospodarstwie królują David F1 (Syngenta) oraz Giewont F1 (Seminis), sprawdzone w niejednym sezonie wegetacyjnym.
Wrzesień to miesiąc, w którym chłodnie i mroźnie towarują się różyczką kalafiora. W wielu gospodarstwach rozpoczęto już wycinanie róż i przygotowywanie surowca dla zakładów. Jakie są aktualne ceny i wymagania stawiane przez firmy? Na Kujawach już wiedzą bo rozpoczęto różyczkowanie.
W tym roku rolnicy proszą, żeby chociaż kilka dni nie padało. Ten długotrwały nadmiar wilgoci dał się we znaki producentom letnich kalafiorów - choroby panoszą się wszędzie!
W okresie minionych 12 miesięcy (07/2016 ? 06/2017) polskie gospodarstwa domowe kupiły 1 978 tys. ton świeżych warzyw, wydając na nie ok. 6,1 mld złotych.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.