Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez FAO za rok 2010, w całej Europie łączna powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów wzrosła o 6% wobec roku 2009 i wyniosła niecałe 140,0 tys. ha.
Ubiegłoroczne zbiory kalafiorów w Hiszpanii będą o ponad 5% mniejsze niż w roku 2010 i oszacowano je na około 156,5 tys. ton. Mniejsza była również ubiegłoroczna powierzchnia upraw tych warzyw.
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.
Szacuje się, że w 2011 roku w Hiszpanii wyprodukowano 156 500 ton kalafiorów. Jest to spadek produkcji - o 5,4% w stosunku z wielkością produkcji w 2010 roku.
W okresie od roku 2000 do roku 2009 konsumpcja kalafiorów we Francji wzrosła z 4,1 kg/osobę do 4,7 kg. Jedynym wyjątkiem był rok 2006, kiedy wielkość ta spadła do jedynie 3,4 kg/osobę.
W roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008).
Zamieranie brzegów liści - "Tipburn" jest chorobą fizjologiczną, która może występować na wielu roślinach warzywnych, między innymi na kapuście głowiastej, kapuście brukselskiej, kalafiorze, sałacie.
Muchówki śmietki kapuścianej pojawiają się na przełomie kwietnia i maja, ale także (drugie pokolenie) pod koniec czerwca oraz (trzeciego pokolenia) w sierpniu. Larwy drugiego pokolenia śmietki obniżają wartość handlową warzyw.
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.