Największe ilości pomidorów zaimportowaliśmy z Hiszpanii 52,3 tys. ton oraz z Holandii 38,8 tys. ton. Ponadto po ok. 14,0 tys. ton to zakupy na rynku niemieckim i francuskim
Rosja może stracić do 1,5 mld dolarów z powodu zakazu dostaw swych produktów rolnych do Turcji, czyli pięć razy więcej, niż mogą wynieść straty Turcji z powodu rosyjskiego embarga na tureckie pomidory.
Handel warzywami wyniósł 14,1 mln ton, czyli o 1% więcej niż rok wcześniej, o wartości wyższej o 3% do 11,19 mld euro, z naczelnymi tu ziemniakami i pomidorami.
W pierwszych trzech kwartałach spośród warzyw najchętniej sięgano po pomidory 488,7 tys. ton oraz cebulę 248,6 tys. ton i słodką paprykę 161,4 tys. ton.
Ostry atak zimy w Hiszpanii i Włoszech spowodował spore straty u producentów w tych krajach. Skutek dla polskiego importu taki, że zmniejszyła się podaż importowanych warzyw i ceny rekordowo wzrosły.
Spółka Polskie Przetwory, produkująca m.in. keczup Dworski w przetwórni warzyw we Włocławku, ma kłopoty finansowe i wdraża program naprawczy. Jego elementem jest redukcja zatrudnienia.
Pomidory o różowo-malinowym zabarwieniu zdobyły już uznanie konsumentów. Produkują go nie tylko ogrodnicy w naszym kraju, ale również Hiszpanie i Turcy. Firmy dostarczające nasiona producentom mają coraz bogatszą ofertę odmian malinowych o zróżnicowanym kształcie.
Tegoroczny sezon zbioru pomidorów w województwie łódzkim powoli dobiega końca. Ceny, jakie plantatorom płacą odbiorcy, nie pokrywają nawet kosztów produkcji pomidorów.
Najważniejszym produktem importowym przed rokiem były holenderskie pomidory z wynikiem 145,3 tys. ton oraz cebula 107,3 tys. ton, a także ponad 99,0 tys. ton słodkiej papryki.
Sharrocks Fresh Produce, jeden z brytyjskich dystrybutorów warzyw i owoców, podał, że zmienił dostawców z Holandii na tych z Polski i jest bardzo zadowolony.
Wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki, odnosząc się do niskiej ceny pomidorów powiedział, że zabrakło rozwiązań, które pozwolą rolnikom mieć silną pozycję.
Największe zbiory w całej Unii Europejskiej odnotowały spośród warzyw pomidory z ubiegłorocznymi zbiorami na poziomie 17,654 mln ton i 35 kg przypadającymi na osobę.
Według najnowszej prognozy z czerwca bieżącego roku w 2016 roku globalnie wyprodukowane zostanie około 38.097 mln ton pomidorów przemysłowych - to o niecałe 8 proc. mniej wobec roku poprzedniego.
Rośliny w stresie spowodowanym dużymi wahaniami temperatur między dniem a nocą oraz wysadzone w zimne podłoże stają się bardziej podatne na choroby zgorzelowe. W takich warunkach rośliny w szczególności narażone są na zgniliznę.
W bieżącym roku warzywa te uprawiane są na łącznej powierzchni 2,3 tys. ha - o 1% mniejszej wobec roku poprzedniego. Znakomita większość uprawianych we Francji pomidorów to warzywa szklarniowe - w roku 2016 szacuje się ich zbiory na około 599,6 tys. ton.
W ciągu ostatnich dziesięciu lat krajowa produkcja pomidorów wykazywała wyraźne tendencje wzrostowe. Zwiększyła się z ok. 681 tys. t przeciętnie w latach 2006-2008 do 803 tys. t średnio w latach 2013-2015, czyli o 18 proc
Wstrzymano prace przy budowie szklarni w Świerklach k. Opola. Inwestor - Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski - dokonał niwelacji terenu, jednak teraz czeka nowy projekt.
Na pierwszym miejscu w światowym eksporcie warzyw znalazły się pomidory 8,3 mln ton. Kolejne pozycje zajęły: cebula (7,6 mln ton), papryka słodka (3,2 mln ton), ogórki (2,9 mln ton) i marchew ( 2,6 mln ton).
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.