Wg badaczy zanurzenie pomidorów w ciepłej wodzie tuż przed poddaniem ich typowemu procesowi chłodzenia sprawia, że w ich wnętrzu utrzymuje się więcej związków aromatycznych odpowiedzialnych za smak i zapach.
Komisja Europejska zdecydowała się zatem przedłużyć okres stosowania mechanizmu wsparcia dla pewnych ilości produktów określonych we wspomnianym już rozporządzeniu nr 1031/2014.
Na pierwszy ogień - jak obwieścił minister rolnictwa Aleksandr Tkaczow w telewizji Rossija 24 - poszło 28 ton jabłek i pomidorów z Polski. Minister nie podał szczegółów.
W pierwszej piątce najchętniej spożywanych warzyw znalazły się oczywiście pomidory z wynikiem 172,0 tys. ton, następie cebula 107,0 tys. ton, sałaty i endywia z wolumenem 64,0 tys. ton oraz słodka papryka 61,0 tys. ton.
Zdaniem WPTC (Światowa Rada ds. Przetwórstwa Pomidorów) w roku 2015 łącznie na świecie zebrane zostanie około 42,22 mln ton pomidorów przemysłowych wobec 39,89 mln ton przed rokiem.
W przypadku eksportowanych warzyw świeżych największe ilości to pomidory 224,0 tys. ton, marchew 134,0 tys. ton oraz pory 70,0 tys. to i cebula - niecałe 50,0 tys. ton.
Średnie spożycie pomidorów w Polsce jest nadal trzy razy niższe od średniej unijnej, a przez rosyjskie embargo ich producenci utracili ważny rynek zbytu.
ARR informuje, iż pozostała do wykorzystania ilość 2 302,412 ton pozostałych produktów (pomidory pod osłonami, marchew, papryka słodka pod osłonami, ogórki pod osłonami).
W minionym, 2014 r. wolumen eksportu z Polski pomidorów odnotował niewielki spadek - wysłaliśmy 97,6 tys. ton wobec prawie 107,0 tys. ton w 2013 r. Wartość ubiegłorocznego eksportu opiewała na sumę 74,3 mln EUR wobec 85,2 mln EUR.
Według najnowszych danych, tegoroczne zbiory pomidorów szklarniowych we Francji oszacowano na około 565,3 tys. ton - to jest o 1% więcej niż w roku 2014 i o około 4% więcej wobec danych produkcyjnych za ostatnie pięć lat.
W Holandii największe ilości zbieranych warzyw stanowi corocznie cebula oraz pomidory - w 2014 roku było to odpowiednio 1379,0 tys. ton i 900,0 tys. ton.
Na wielkanocnych stołach w Bułgarii znajdą się w tym roku greckie nowalijki, tureckie pomidory, polskie jaja, macedońska lub nowozelandzka jagnięcina oraz francuskie ziemniaki.
Największym unijnym producentem tych warzyw są od lat Włosi z wielkością 5,2 mln ton zebranych w roku 2013 około i 35 proc. udział w łącznej unijnej produkcji pomidorów.
W minionym roku w okresie do wprowadzenia embargo w holenderskim eksporcie dominowały przede wszystkim cebula - niecałe 102,0 tys. ton oraz pomidory - 51,3 tys. ton.
W okresie od początku stycznia do końca grudnia minionego roku Hiszpanie wyeksportowali w sumie 954,8 tys. ton pomidorów. W porównaniu do analogicznego okresu rok wcześniej wielkość ta zmniejszyła się o 7%.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.