Jeszcze w roku 2010 średnie spożycie przypadające na 1 Hiszpana wynosiło 200 gram, podczas gdy według opublikowanych najnowszych danych w roku 2014 to już 900 gram/osobę.
Swym zasięgiem nowy program objął ponad 10000 punktów sprzedaży zarówno małych sklepów warzywnych jak i dużych sieci marketów. Kampania przede wszystkim polega na promowaniu walorów zdrowotnych i smakowych tego warzywa.
W unijnych zbiorach w roku 2010 dominowały przede wszystkim pomidory - 16,9 mln ton. Zebrano 5,7 mln ton cebuli, ponad 5,2 mln ton kapusty czy niecałe 5,2 mln ton marchwi.
Jak wynika z najnowszych danych opublikowanych przez FAO za rok 2010, w całej Europie łączna powierzchnia upraw kalafiorów i brokułów wzrosła o 6% wobec roku 2009 i wyniosła niecałe 140,0 tys. ha.
Jak wynika danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa w bieżącym roku spodziewana produkcja brokułów w Hiszpanii powinna być nieco niższa niż w roku poprzednim.
W roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008).
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262,0 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.