Po pierwsze należy przed nadejściem zimy doprowadzić rośliny do odpowiedniej fazy rozwojowej, gwarantującej wykorzystanie potencjału mrozoodporności danej odmiany. Po drugie warto postawić na sterowanie niektórymi procesami biochemicznymi poprzez zbilansowane żywienie cebuli.
Od zbiorów cebuli producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Sprawdź co jeszcze można zrobić na ostatniej prostej, aby uzyskać wysoką jakość produktu finalnego!
Tegoroczna produkcja cebuli w wielu rejonach Polski nie należy do łatwych. Warunki pogodowe już od początku sezonu niekorzystnie wpływają na stan znacznej części plantacji.
Odpowiednie odżywienie cebuli mikroskładnikami – ich pobieranie jest nieporównywalnie mniejsze niż makroskładników (zwykle od kilku gramów do kilkuset gramów z 1 hektar) ma kluczowe znaczenie dla osiąganych plonów. Warto o tym pamiętać w uprawie cebuli, warzywa które ma słaby i płytko sięgający system korzeniowy. Warto dostarczyć te pierwiastki cebuli dolistnie.
Ulewne deszcze w ostatnich dniach mocno zdegradowały plantacje warzyw – rośliny i glebę. Szacuje się, że z 1 cm warstwy spłukanej gleby tracimy ok. 75-150 kg przyswajalnych przez rośliny form fosforu, potasu i magnezu z hektara upraw.
W ramach projektu Eite Onion Club (EOC) przekazujemy informacje o różnej tematyce agrotechnicznej. Dziś skupimy się na żywieniu cebuli. A konkretnie na fazach krytycznych w nawożeniu cebuli i planowanym dokarmianiu dolistnym makro- i mikroskładnikami w gospodarstwach patronackich EOC w sezonie 2020.
Lustracja plantacji cebuli zimującej u Macieja, Weroniki, Tomasza oraz Mateusza pokazuje, że rośliny dobrze przetrwały zimę. Różnie odczuły wiosenne spadki temperatury i wiatr. Aktualnie w większości rejonów Polski kondycja/wielkość cebuli jest uzależniona od zasobów wody w glebie i możliwości jej dostarczenia oraz poziomu żywienia i ochrony roślin.
Trwający od początku 2019 roku problem z brakiem opad ów utrwalił się. Skumulowany deficyt opadów nadal jest wysoki i w wielu miejscach kraju przekracza 100 mm. Co w takiej sytuacji? Na pewno osoby, które jeszcze nie dokonały wyboru odmiany cebuli, powinny swoją uwagę zwrócić na te mieszańce, które mają silny system korzeniowy lub w krótkim czasie budują plon.
Ostatnie sezony uprawy cebuli pokazują, że jej produkcja jest coraz trudniejsza. Niedobór wody, wysokie temperatury w okresie wegetacji, coraz mniejsza liczba dostępnych rozwiązań herbicydowych
Ostatnie sezony uprawy cebuli pokazują, że jej produkcja jest coraz trudniejsza. Niedobór wody, wysokie temperatury w okresie wegetacji, coraz mniejsza liczba dostępnych rozwiązań herbicydowych
Odpowiedni dobór odmiany cebuli jest dla producenta jedną z najważniejszych decyzji, jaką podejmuje przed rozpoczęciem wiosennych prac. Na wysokość i jakość plonu ma wpływ wiele czynników, przy czym kluczowe są cechy genetyczne uprawianych odmian. Zwróć uwagę na cebulę Dormo F1 z oferty firmy Hazera.
Odpowiedni dobór odmiany cebuli jest dla producenta jedną z najważniejszych decyzji, jaką podejmuje przed rozpoczęciem wiosennych prac. Na wysokość i jakość plonu ma wpływ wiele czynników, przy czym kluczowe są cechy genetyczne uprawianych odmian. Zwróć uwagę na cebulę Centro F1 z oferty firmy Hazera.
Odpowiedni dobór odmiany cebuli jest dla producenta jedną z najważniejszych decyzji, jaką podejmuje przed rozpoczęciem wiosennych prac. Na wysokość i jakość plonu ma wpływ wiele czynników, przy czym kluczowe są cechy genetyczne uprawianych odmian. Zwróć uwagę na cebulę Rhino F1 z oferty firmy Hazera.
Możliwość wcześniejszego wysiewu, szybsze kiełkowanie w niskich temperaturach, łatwiejsze i bardziej skuteczne zwalczanie chwastów, możliwość ograniczenia liczby zabiegów herbicydowych, to przykład korzyści płynących z użycia nasion podkiełkowanych cebuli z oferty firmy Hazera.
Sezon 2019 zapiszemy jako bardzo trudnych w produkcji cebuli Polsce. Szacuje się dużo niższe plony, przy czym ceny najprawdopodobniej będą zadowalające w dłuższej perspektywie czasowej.
W uprawie cebuli groźną od paru lat chorobą jest Stemphylium vesicarium. W filmie mowa jest o tym, jak zwalczać tę uciążliwą chorobę, powodującą w wielu rejonach bardzo duże obniżenie plonu cebuli.
Jakie dokarmianie cebuli może pozwolić złagodzić stresy roślin powstałe w ostatnim czasie? Przede wszystkim warto postawić na zwiększenie komfortu odżywienia cebuli fosforem.
Odmiany cebuli firmy Hazera cieszą się dużym zainteresowaniem producentów w naszym kraju. Podczas spotkania w Cieślinie (Kujawy) zorganizowanego w ramach projektu Elite Onion Club wielu ogrodników wypowiadało się bardzo pozytywnie o cebulach Hazera.
Firma Hazera wraz z współorganizatorami - BASF, ADOB, Ampol-Merol i Grupa Mularski - w Cieślinie na Kujawach rozpoczęła cykl szkoleń w ramach projektu Elite Onion Club (EOC) 2019.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.