Wstępnie wielkość produkcji oszacowano na 275,3 tys. ton - to jest o 18% mniej wobec danych za rok poprzedni i o 22% mniej wobec średniej wielkości produkcji z ostatnich pięciu lat.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w ciągu ostatniej dekady liczba gospodarstw ekologicznych w Polsce wzrosła z 3 760 do ponad 26 600.
Tegoroczne zbiory marchwi we Francji oszacowane zostały na około 307,9 tys. ton - to jest o 11% mniej wobec roku poprzedniego i aż o 16% mniej wobec średniej wielkości z pięciu lat.
Już dziś w hurcie niektóre warzywa i owoce są tańsze nawet o kilkadziesiąt procent niż przed rokiem. A będzie jeszcze taniej, bo zapowiadają się dobre zbiory.
Fipronil będzie mógł być teraz używany jedynie w szklarniach oraz do niektórych warzyw kapustnych w szklarniach i zbieranych przed pojawieniem się na nich kwiatów.
Rośliny kapustowate mają wysokie wymagania pokarmowe, zarówno co do makro, jak i mikroskładników, zwłaszcza w okresie intensywnego wzrostu i formowania plonu.
Największy wzrost w eksporcie odnotowały pomidory, spore ilości wyeksportowanych warzyw stanowiły ponadto warzywa kapustne, papryka słodka czy sałata i cykoria.
Tegoroczną produkcję warzyw gruntowych oszacowano wstępnie na 4,6 mln ton, a dokładnie na 4626 tys. ton, to jest o prawie 4% mniej wobec danych za rok 2011, ale o ponad 1% więcej wobec średniej produkcji z okresu lat 2006-2010.
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.