W okresie od początku stycznia do końca maja bieżącego roku wolumen eksportu cebuli z Holandii zmniejszył się o 5% wobec analogicznego okresu minionego roku.
Z danych Eurostatu wynika, że od stycznia do kwietnia br. eksport cebuli świeżej (CN 07031019) z Polski wyniósł 34,1 tys. t, wobec 39,2 tys. t w analogicznym okresie w roku poprzednim.
W sierpniu i wrześniu gąsienice rolnic najczęściej uszkadzają warzywa korzeniowe, cebulę, pory. Charakterystyczną cechą wszystkich rolnic jest zwijanie się gąsienic w "kłębuszek" w czasie spoczynku lub w razie zaniepokojenia.
Istnieje duże zagrożenie pojawienia się zarazy ziemniaka, która jest najgroźniejszą chorobą porażającą pomidory. Ten patogen zimuje w bulwach pochodzących z chorych ziemniaków.
W unijnych zbiorach w roku 2010 dominowały przede wszystkim pomidory - 16,9 mln ton. Zebrano 5,7 mln ton cebuli, ponad 5,2 mln ton kapusty czy niecałe 5,2 mln ton marchwi.
We wczesnym stadium tworzenia główki cebula jest najbardziej wrażliwa na żerowanie wciornastków. Analizę zagrożenia powinno się rozpocząć, gdy rośliny mają co najmniej 4-5 liści lub najpóźniej od połowy czerwca.
Podstawą w wyzwalaniu potencjału plonotwórczego wykorzystanej do uprawy odmiany jest nawożenie. Poza zastosowaniem odpowiedniej dawki startowej duży wpływ na plon cebuli ma dostarczanie składników roślinom pogłównie.
W uprawie cebuli kluczowe znaczenie w budowaniu plonu ma zwalczanie chwastów na plantacji. Istotny jest poprawny dobór herbicydów oraz terminy ich stosowania.
Zgodnie z zezwolenie MRiRW Nr R - 61/2012 z dnia 30.03. 2012 r. producenci cebuli oraz pora z siewu i kapusty z rozsady mogą stosować do zwalczania chwastów herbicyd Lentagran 45 WP.
Hurtowe ceny cebuli w Holandii są teraz na poziomie 0,04-0,05 euro/kg, ale nawet po tej cenie sprzedaż jest niewielka. Ceny cebuli w Rosji wahają się od 0,09 do 0,10 euro/kg. Na Ukrainie cebulę można kupić za 0,028-0,08 euro/kg.
Na rynkach hurtowych w ostatnich tygodniach sytuacja cenowa w przypadku owoców i warzyw była dość stabilna. Ceny warzyw z ubiegłorocznych zbiorów w dalszym ciągu pozostawały niskie, nie wykazując tendencji do wyraźnych wzrostów.
Ze wspomnianej wielkości 2,35 mln ton - 1,15 mln ton stanowiły wyeksportowane warzywa. Spośród warzyw najwięcej do Rosji wysłano ziemniaków - 596,6 tys. ton oraz cebuli - niecałe 125,0 tys. ton.
Uprawa z dymki jest jedną z najstarszych metod produkcji cebuli. Metoda ta pozwala na wcześniejszy o około 4-6 tygodni zbiór cebuli w porównaniu do uprawy z siewu.
W pierwszej światowej piątce plasują się pomidory, cebula, kapusta ogórki oraz bakłażany, których łączne zbiory stanowi w sumie ponad 45% wszystkich zebranych warzyw na świecie w minionym roku.
Z raportu wynika, iż według najnowszych dostępnych danych za rok 2010, wielkość sprowadzonych z USA świeżych warzyw do unijnej "27" wyniosła 55,9 tys. ton.
W 2010 roku plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli o 18% odpowiednio do poziomu 244dt/ha oraz kapusty - o 9% do poziomu 481 dt/ha.
O powodzeniu uprawy cebuli i jej opłacalności w dużej mierze decyduje odmiana, opowiednio dobrana do rejonu uprawy i planowanego zagospodarowania plonu. Wszystkim poszukującym tej "najlepszej" proponujemy przejrzenie zdjęć odmian.
W przypadku zbiorów warzyw- Indie są drugim krajem na światowej liście największych producentów, za wyjątkiem produkcji zielonego groszku - tu zajmuje pierwsze, niekwestionowane miejsce.
Niemieckie Biuro Statystyczne opublikowało najnowsze dane dotyczące zbiorów warzyw gruntowych w roku 2011. W porównaniu do roku 2010 ubiegłoroczna powierzchnia upraw wzrosła o zaledwie 0,8% do wielkości 107,0 tys. ha
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.