Na koniec września bieżącego roku prognoza dotycząca polskiej produkcji warzyw gruntowych to około 4,4 mln ton czyli o blisko 17% więcej niż w roku poprzednim.
W dniu 1 października Prezes Agencji Rynku Rolnego informuje, że dla ilości produktów wynikających powiadomień złożonych w dniu 30.09.2016 r. określono następujące wysokości współczynnika przydziału stosowanego w odniesieniu do niektórych grup produktów.
Spożywanie kilku porcji warzyw dziennie jest istotne dla naszego zdrowia, jednak pod warunkiem zachowania podstawowych zasad higieny, tj. umycia czy w przypadku niektórych rodzajów obrania ze skórki.
O połowę tańsza jest także marchew, w ofercie hurtowej worki po 15 kg, kosztuje od 40 do 50 groszy za kilogram. Podobnie pietruszka, w tym roku odbiorcy płacą połowę ceny sprzed roku.
W okresie od 23 do 30 sierpnia 2016 roku ceny warzyw w Polsce spadły. Podrożała cebula i marchew. Natomiast cena kapusty i pieczarek pozostała bez zmian.
Wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki, odnosząc się do niskiej ceny pomidorów powiedział, że zabrakło rozwiązań, które pozwolą rolnikom mieć silną pozycję.
W okresie od 16 do 23 sierpnia 2016 roku ceny warzyw w Polsce wzrosły. Potaniała kapusta i marchew. Natomiast cena pietruszki, rzodkiewki i ziemniaków pozostała bez zmian.
W czerwcu 2016 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynku produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 7 proc.), buraków ćwikłowych (o 10 proc.), marchwi (o 2 proc.), pieczarek (o 6 proc.), a obniżyły się ceny pomidorów spod osłon (o 30 proc.) i kapusty białej (o 1 proc.).
Marchew jest o połowę tańsza niż w ubiegłym roku i sprzedawana jest w cenie 0,4-0,8 zł/kg. Połowę ubiegłorocznej ceny trzeba zapłacić za kapustę białą tj. 0,3 - 0,5 zł/kg.
Całkowite zbiory warzyw gruntowych i spod osłon wyniosły w 2015 r. 4795,1 tys. t, a więc to o 14,5% mniej od produkcji uzyskanej w 2014 roku - podaje Główny Urząd Statystyczny.
W okresie od 26 lipca do 2 sierpnia 2016 roku ceny pięciu warzyw w Polsce wzrosły. Potaniały cebula, marchew, buraki czerwone, pomidory szklarniowe i ziemniaki. Natomiast cena rzodkiewki pozostała bez zmian.
W projekcie zaproponowane zostały rozwiązania, które uwzględniają postulaty producentów rolnych dotyczące zwiększenia ich wpływu na wydatkowanie środków z funduszy promocji artykułów rolno-spożywczych.
Intensyfikacja produkcji wymusza na producencie posiadane rozległej wiedzy na temat nawożenia. Ale co zrobić w przypadku, kiedy posiadamy już bardzo dobrze przemyślany i przetestowany harmonogram nawożenia doglebowego i nalistnego? Jak sprawić żeby wydajności były jeszcze większe, przy jednoczesnej racjonalizacji kosztów?
Wszystkie warzywa produkcji polskiej są w sprzedaży, nawet jest już zielona papryka. Teraz w ofercie Rynku w Broniszach jest ona w cenie od 3 do 4 zł za kilogram (opakowania 5 kg).
Cena kapusty białej, marchwi, pietruszki, buraków czerwonych, pieczarek wzrosła. Natomiast cena ogórków szklarniowych, pomidorów szklarniowych oraz ziemniaków spadła. Jedynie cena cebuli pozostała bez zmian.
W okresie od 10 do 17 maja 2016 roku zmiany cen warzyw w Polsce przebiegały w różnych kierunkach. Podrożały m.in. cebula i ziemniaki, z kolei potaniały ogórki i marchew.
W marcu 2016 r., w porównaniu z lutym br., w skupie na rynek produktów świeżych, wyższe były ceny cebuli (o 2 proc.), a obniżyły się ceny kapusty białej (o 14 proc.), marchwi (o 2 proc.) i buraków ćwikłowych (o 3 proc.).
eny kapusty białej w skupie do konsumpcji bezpośredniej do lutego br. wykazywały sezonowe wzrosty, niemniej, w marcu można było odnotować spadki cen tych warzyw.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.