W sumie w kwietniu 2012 roku wysłano poza granicę 444,6 tys. ton świeżych warzyw o wartości 370,0 mln euro, a w wysyłce dominowały pomidory z wynikiem 92,8 tys. ton.
Istnieje duże zagrożenie pojawienia się zarazy ziemniaka, która jest najgroźniejszą chorobą porażającą pomidory. Ten patogen zimuje w bulwach pochodzących z chorych ziemniaków.
Szacuje się, że wydajność produkcji pomidorów może zmniejszyć z 20 do 25% w rejonie Foggia (Puglia). Wysokie temperatury nie wpływają na prawidłowy wzrost pomidorów.
Wstępne dane szacunkowe zbiorów pomidorów w Meksyku w sezonie 2012/2013 zakładają wielkość 2,1 mln ton wobec 2,3 mln ton w kończącym się niebawem sezonie 2011/2012.
Stonka ziemniaczana to jeden z najgroźniejszych szkodników występujących na plantacjach ziemniaków. Szkodnik straty może powodować także na plantacjach pomidorów.
W unijnych zbiorach w roku 2010 dominowały przede wszystkim pomidory - 16,9 mln ton. Zebrano 5,7 mln ton cebuli, ponad 5,2 mln ton kapusty czy niecałe 5,2 mln ton marchwi.
Większość producentów tego warzywa sadzi je po 15 maja, gdyż wie, a wielu nawet przekonało się na własnej skórze, że termin po "zimnych ogrodnikach" nie powoduje zahamowanie wzrostu roślin, czy też ich zamierania.
Najnowsza prognoza zakłada wielkość zbiorow w roku 2012 na poziomie 35,432 mln ton wobec danych za rok 2011 - 37,642 mln ton oraz za rok 2010 - 37,371 mln ton.
Załamanie cen na rynku rosyjskim ogórka związane było głównie z wyższą podażą produkcji krajowej. Ceny pomidorów spadły głównie w wyniku importu tanich pomidorów z Białorusi.
Przy największych elektrowniach węglowych powstaną gigantyczne uprawy pomidorów. To dwa tysiące nowych miejsc pracy i sposób na walkę z globalnym ociepleniem.
Według wstępnych danych szacunkowych, powierzchnia upraw pomidorów spod osłon wyniesie we Francji 1991 ha i będzie o 3% wyższa wobec poprzedniorocznej.
W roku 2010 wszystkie kraje unijne wyprodukowały 2,995 mln ton warzyw mrożonych wobec 3,349 mln ton rok wcześniej. Nie uwzględniono dość znaczących pozycji produktowych jakim są mrożone ziemniaki (w tym również frytki), pomidory czy kukurydza słodka.
Około 45% eksportowanych przez Unię Europejską towarów do Maroka będzie miało zredukowane stawki celne chodzi przede wszytkim o pomidory, cukinię, ogórki i czosnek.
W przypadku zbiorów warzyw- Indie są drugim krajem na światowej liście największych producentów, za wyjątkiem produkcji zielonego groszku - tu zajmuje pierwsze, niekwestionowane miejsce.
Niemieckie Biuro Statystyczne opublikowało najnowsze dane dotyczące zbiorów warzyw gruntowych w roku 2011. W porównaniu do roku 2010 ubiegłoroczna powierzchnia upraw wzrosła o zaledwie 0,8% do wielkości 107,0 tys. ha
W roku 2010 kraj ten wyeksportował w sumie 958,0 tys. ton warzyw wobec 628,0 tys. ton jeszcze w roku 2006. Eksport dotyczył przede wszystkim pomidorów, ogórków i cebuli.
W roku 2010 produkcja warzyw wyniosła prawie 877,0 wobec niecałych 915,0 mln ton rok wcześniej. W roku 2010 największą grupę produktową na świecie stanowiły jak co roku pomidory.
Ubiegłoroczne zbiory kalafiorów w Hiszpanii będą o ponad 5% mniejsze niż w roku 2010 i oszacowano je na około 156,5 tys. ton. Mniejsza była również ubiegłoroczna powierzchnia upraw tych warzyw.
Jak wynika z najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego, w pierwszych trzech kwartałach 2011 roku Polska wyeksportowała łącznie 54,9 tys. ton pomidorów świeżych o łącznej wartości 37,4 mln euro.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Morskiej Hiszpanii (MARM), produkcja pomidorów w kraju w 2011 roku wyniesie 3.880.000 ton, tj. o 11% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Na dzień dzisiejszy funkcjonuje 5,1 tys. "warzywniaków". Zadaniem ekspertów nie jest to wystarczająca ilość ze wzg. na powstające osiedla. Coraz większy popyt świeżych produktów powoduje, iż mamy do czynienienia z ożywieniem rynku.
Jak wynika z najnowszych danych, corocznie w ostatnim dziesięcioleciu wzrasta światowa produkcja pomidorów. W roku 2009 wyniosła ona 158,368 mln ton czyli o 3,7% więcej niż w roku 2008 (zebrano wówczas 152,577 mln ton).
Holenderski eksportu warzyw i owoców nie odzyskał poziomu sprzed kryzysu. Ale co zaskakujące kraj ten wysyła do Polski coraz więcej warzyw m.in. kapusty i pora.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.