Kwiecień to miesiąc, w którym na rynku można się zaopatrzyć w pierwsze nowalijki. Większość z nich pochodzi z upraw prowadzonych pod osłonami - w szklarniach, tunelach foliowych, ale są też takie, które wyrosły już w polu.
Pierwsze szparagi z regionu Apulii powinny być dostępne w tym tygodniu. Ze względu na złą pogodę w ciągu ostatnich kilku tygodni odnotowano niewielkie opóźnienie.
W szparagarniach niezależnie od technologii uprawy wiosną, przed rozpoczęciem wegetacji a także przed spulchnieniem międzyrzędzi trzeba zastosować nawożenie fosforowe i potasowe oraz magnezowe.
Są to białe lubfiletowe szparagi produkowane, zbierane i sortowane w obszarze geograficznym w regionie Blayais o łagodnym i wilgotnym klimacie, na piaszczystych glebach.
Konstruktorzy niemieckiego koncernu Bosch, na ogół kojarzonego z branżą motoryzacyjną, tym razem zajęli się stworzeniem technologii pomocnej w uprawie szparagów.
- Policja w północno-wschodnich Niemczech wysłała sześć radiowozów, zaalarmowana zgłoszeniem przez zaniepokojonego obywatela obecności "bandy" kilkunastu osób uzbrojonych w noże i kije.
Sezon szparagowy oficjalnie otwarty. Ceny wypustek są jeszcze dość wysokie (na targowiskach w Poznaniu ok. 5 zł/pęczek), ale zapewne będą spadały, gdyż pogoda sprzyja ich wyrastaniu.
Szparagi uprawiane są na świecie na łącznym obszarze 168,12 tys. ha, a największe obszary produkcyjne znajdują się w Chinach, Niemczech, Meksyku oraz Peru.
Obszary upraw ekologicznych powiększają się w Niemczech, a ich udział w ogólnej produkcji warzyw w Niemczech wynosi 10 proc. Marchew, szparagi i cebula, to pierwsza trójka najpopularniejszych warzyw ekologicznych.
Dzięki cieplejszej niż w poprzednich latach wiośnie, tegoroczne zbiory szparagów w Polsce rozpoczęły się dwa tygodnie wcześniej - informują plantatorzy.
W Wielkopolsce, gdzie jest największa liczba szparagarni, na giełdzie hurtowej a także na straganach dostępne są już szparagi, zarówno wypustki bielone jak i zielone.
W minionym, 2012 roku Holendrzy zaimportowali w sumie 15,1 tys. ton szparagów w tym 13,9 tys. ton to warzywa sprowadzone z pozostałych państw trzecich, a jedynie 1,2 tys. ton szparagi pochodzenia unijnego.
Tegoroczne zbiory szparagów będą mniejsze - twierdzą producenci. Wskazują, że to przede wszystkim wina pogody, czyli długiej zimy, a teraz zimnych nocy i deszczy.
Tegoroczny sezon szparagowy jest opóźniony, ale zapowiada się dobrze pod względem plonowania oraz cen towaru. Po długiej zimie konsumenci poszukują nowalijek i spośród nich chętnie wybierają szparagi bielone i zielone.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.