W listopadzie 2011 r. w porównaniu z październikiem br. obniżały się ceny skupu większości warzyw. Na rynku produktów świeżych potaniała cebula (od 10% do 14% w zależności od przeznaczenia), kapusta biała (o 12%) i buraki (od 2% do 12%).
W rankingu Europejskiej Rady Informacji o Żywności, zawierającym dane z 19 państw, Polska zajęła pierwsze miejsce. Spożywa się u nas 577 gramów zieleniny.
W roku 2010 produkcja warzyw wyniosła prawie 877,0 wobec niecałych 915,0 mln ton rok wcześniej. W roku 2010 największą grupę produktową na świecie stanowiły jak co roku pomidory.
Pierwszy tydzień Nowego Roku przyniósł podwyżki cen prawie wszystkich warzyw w skupie ? informuje w cotygodniowej analizie sektora rolnego Bank Gospodarki Żywnościowej.
Oferty można składać począwszy od dnia 11 stycznia 2012 do dnia 12 marca 2012r. włącznie. Do sprzedaży jest 71.100 akcji Spółki, po cenie 2.536 zł za jedną akcję.
Rezultaty szacunku wynikowego produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2011 r. w przypadku zbioru warzyw gruntowych ocenia się na około 4,8 mln t, tj. o 14,5% więcej w porównaniu do produkcji z 2010 r.
Rynek Elizówka to rynek hurtowy owoców, warzyw, artykułów spożywczych, kwiatów i wielu innych produktów. Obsługuje ponad 15 tyś klientów i jest podstawowym rynkiem zbytu dla wielu tysięcy producentów rolnych.
Przed Świętami Bożego Narodzenia na rynku hurtowym w Broniszach warzywa kosztują tyle samo, co przed rokiem. Podaż tych produktów jest duża - poinformowała rzecznik Bronisz Małgorzata Skoczewska.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Gospodarki Morskiej Hiszpanii (MARM), produkcja pomidorów w kraju w 2011 roku wyniesie 3.880.000 ton, tj. o 11% mniej w porównaniu z rokiem poprzednim.
Komisja Europejska zaaprobowała 14 programów, które dedykowane są do rynku owoców i warzyw. Mają być wsparciem dla unijnego kryzysu E-coli na rynku owoców i warzyw.
Rosja w 2020 r. planuje 3,5-krotnie zwiększyć produkcję warzyw pod osłonami i doprowadzić do wzrostu ich spożycia do 12 kg na osobę rocznie (obecnie 3,5 kg na osobę rocznie ) - przekazał wicepremier Wiktor Zubkow.
Holenderski eksportu warzyw i owoców nie odzyskał poziomu sprzed kryzysu. Ale co zaskakujące kraj ten wysyła do Polski coraz więcej warzyw m.in. kapusty i pora.
Silny wzrost nastąpił dopiero w ostatnich miesiącach. W samym wrześniu br. firmy te wytworzyły 74 tys. t mrożonek, czyli aż o 20,3% więcej niż we wrześniu w roku poprzednim.
Jak wynika danych hiszpańskiego Ministerstwa Rolnictwa w bieżącym roku spodziewana produkcja brokułów w Hiszpanii powinna być nieco niższa niż w roku poprzednim.
W roku 2009 całkowite, światowe zbiory brokułów i kalafiorów łącznie wyniosły 22,226 mln ton, czyli o 5,3% więcej niż w roku wcześniejszym (21,104 mln ton w roku 2008).
W Holandii łączne zbiory warzyw wyniosły 4631,4 tys. ton, czyli o 3,3% więcej niż w roku poprzednim i aż o 28% więcej wobec 2000 roku. W omawianym 2009 roku najwięcej zbierano cebuli.
Jak poinformował marokański minister rolnictwa, w sezonie 2010/2011 eksport świeżych produktów ogrodnictwa z Maroka odnotował prawie 10% wzrost wobec sezonu 2009/2010.
W pierwszym półroczu bieżącego roku Polska wyeksportowała niemalże identyczną co przed rokiem ilość warzyw świeżych - 311,4 tys. ton za łączną kwotę 244,9 mln euro.
Niniejszy serwis internetowy stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka). Informacja na temat celu ich przechowywania i sposobu zarządzania znajduje się w Polityce prywatności. Jeżeli nie wyrażasz zgody na zapisywanie informacji zawartych w plikach cookies - zmień ustawienia swojej przeglądarki.